Τα ψυγεία προορίζονται για την ασφαλή συντήρηση των προϊόντων, έρευνες όμως έχουν δείξει ότι περιέχουν πλήθος βακτηρίων και επικίνδυνων μικροβίων, όπως σαλμονέλα και e-coli, με αποτέλεσμα να παραμονεύει ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων. Εμείς σας μαζέψαμε τις 5 σημαντικότερες συμβουλές για να μειώσετε όσο το δυνατό περισσότερο την ανάπτυξη βακτηρίων.

 1. Θερμοκρασία

Η συνιστώμενη θερμοκρασία είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου, αλλά το μέσο οικιακό ψυγείο έχει θερμοκρασία 6 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη. Το ιδανικό είναι να έχετε θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα πρέπει να δείχνει μονίμως 4 βαθμούς Κελσίου.

2. Καθαριότητα

Για να μην έχει βακτήρια το ψυγείο, πρέπει να το καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό. Αν το ψυγείο έχει ειδική θέση για ωμό κρέας, πρέπει να την καθαρίζετε κάθε 2-3 μέρες.

3. Υπερφόρτωση Ψυγείου. 

Τα σύγχρονα ψυγεία είναι πολύ φορτωμένα, διότι τα περισσότερα τρόφιμα χρειάζονται ψύξη μόλις τα προμηθευτούμε ή τα ανοίξουμε. Όταν όμως το ψυγείο γεμίζει ασφυκτικά, πρέπει να χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, ειδάλλως τα τρόφιμα δεν θα παγώσουν αρκετά.

4. Φύλαξη τροφίμων. 

Κάθε τρόφιμο, είτε μαγειρεμένο είτε ωμό (π.χ. τυρί, ζαμπόν), πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που κλείνει καλά. Το μαγειρεμένο ψάρι πρέπει να φυλάσσεται σε ξεχωριστό δοχείο από τις μαγειρεμένες πατάτες ή τα καρότα, διότι κάθε τρόφιμο αλλοιώνεται με διαφορετικό ρυθμό.

5. Τοποθέτηση τροφίμων στο ψυγείο. 

Η επιμόλυνση ενός τροφίμου από άλλο αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες δηλητηρίασης. Για να την αποφύγετε, πρέπει πάντοτε να βάζετε το ωμό κρέας στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, μέσα σε κλειστό δοχείο ή σε ταψί, ώστε να μην στάξουν οι χυμοί του στα άλλα τρόφιμα. Αφού βάλετε το κρέας στο δοχείο ή στο ταψί, πρέπει να σαπουνίσετε καλά τα χέρια σας πριν το βάλετε στο ψυγείο, ώστε να μην μολύνετε εξωτερικά το δοχείο.

Το δοχείο ή το ταψί είναι απαραίτητα και για τα συσκευασμένα κρέατα, διότι μπορεί να είναι εξωτερικά μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο. Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν εξίσου με τα ζωικά στην εξάπλωση βακτηριακών λοιμώξεων και τροφικών δηλητηριάσεων. Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, σε ξεχωριστό, καλά κλεισμένο χώρο.

 

Αυτοί είναι λοιπόν οι 5 βασικοί τρόποι που σας προτείνουμε για την ορθή χρήση του ψυγείου σας!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα μας με συμβουλές εδώ!